Як пережити зиму?

Коли б вітаміни та мікроелементи могли зберігатися у великих кількостях в людському тілі, то зимовий період не вселяв би нам стільки тривоги. Однак, на превеликий жаль, більшість потрібних елементів не мають властивості накопичуватися, і через нестачу цінних речовин взимку ми починаємо відчувати зниження енергії, погіршення стану здоров’я та втрату привабливості.

Лише дві сполуки з групи вітамінів, а саме А та D, можуть відкладатися в організмі. Проте їх надмірні «резерви» здатні викликати складнощі зі здоров’ям. Інші вітаміни та мінерали надовго не затримуються: вони зразу залучаються до «діяльності», а їх надлишок виводиться природним шляхом. Саме тому поповнювати запас корисних елементів необхідно протягом усього року.

Багато хто цікавиться, чому неможливо обійтися без вітамінів всього декілька холодних місяців. Річ у тім, що корисні сполуки беруть участь у багатьох процесах, які відбуваються в нашому організмі постійно, кожну хвилину, і припинити їх на зиму неможливо. В першу чергу, вітаміни та мікроелементи відповідають за належний обмін речовин: якщо корисних елементів достатньо, то з метаболізмом все добре, а отже, чудовий стан забезпечений. При недостачі вітамінів та мікроелементів картина змінюється: в функціонуванні організму починаються перебої, з’являється млявість, недолік сил, роздратованість. До того ж, слабшає імунітет, що робить людину вразливою до грипу та ГРВІ.

Британський фахівець Рональд Екклз стверджує, що взимку нам найбільше не вистачає вітаміну D, який сприяє підтримці імунітету в холодну пору. Дефіцит виникає через брак сонячного випромінювання – під його впливом вітамін D перестає синтезуватися в організмі. Тому взимку вітамін D доцільно приймати додатково. Крім того, вже до січня-лютого спостерігається значний дефіцит вітамінів А, С та Е, що проявляється сухістю та лущенням шкіри, випадінням волосся, крихкістю нігтів. І, безумовно, погіршенням настрою та зниженням активності.

Певну кількість вітамінів можна отримати з овочів та фруктів. Вітамін С міститься у ківі, апельсинах, помідорах, солодкому перці; вітамін А – у молоці, яйцях, моркві, рибі, петрушці; вітамін Е – у шпинаті, капусті, яловичій печінці, яйцях, олії; вітамін D – у рибі, білих грибах та вершковому маслі. І все було б чудово, однак є деякі нюанси. По-перше, досить складно скласти щоденний раціон з різних продуктів та ще в необхідному обсязі. По-друге, багато продуктів взимку майже позбавлені своїх корисних властивостей через тривале зберігання або термічну обробку. По-третє, деякі овочі та фрукти можуть викликати алергію, а на сьогоднішній день людей, схильних до алергічних реакцій, стає все більше.

«Насправді, насититися овочами та зеленню не вдасться, – підтверджує лікар-дієтолог НДІ харчування РАМН Олена Чедія, – тому зручним рішенням є вживання вітамінно-мінеральних комплексів».

Зазвичай, склад вітамінно-мінерального комплексу враховує особливості харчування того регіону, де він розроблений та виготовляється. Тому не слід відразу купувати найдорожчі іноземні таблетки. Наприклад, в спекотних країнах організм не потребує вітаміну D, в той час як для нашої місцевості це один з найважливіших вітамінів. Схожа ситуація і з йодом: тим, хто проживає біля моря, він майже не потрібен, проте необхідний для людей, що живуть далеко від морського узбережжя. Отже, навіть найкращі західні вітамінні комплекси можуть викликати у людини, що проживає в наших краях, або дефіцит, або надмір корисних речовин. Більш того, тривале вживання незбалансованих препаратів підвищує алергенне навантаження на організм.

Існує ще один аспект вітамінної профілактики – результативність. Якщо ви вирішили вживати вітамінно-мінеральні комплекси, варто вибирати ті, які забезпечать ваш організм вітамінами та мінералами в повному обсязі. В іншому випадку ваші зусилля та кошти виявляться марними.

Так, медичні дослідження довели, що певні вітаміни та мікроелементи приносять значно більше користі, якщо надходять в організм у поєднанні один з одним. Наприклад, вітамін D3 та кальцій або вітамін В6 та магній. У цих парах вітаміни сприяють засвоєнню мінералів. Інший приклад – вітаміни А, Е та С: якщо їх об’єднати, то вийде потужний антиоксидантний засіб.

Але деякі корисні сполуки краще вживати окремо. Лікарі радять саме так робити при прийомі 25 пар вітамінів та мінералів. Адже поєднання в одному комплексі вітамінів В1 та В12 підвищує ризик алергічної реакції. А якщо в організм одночасно потрапляють кальцій та залізо, то вони змагаються за засвоєння, в результаті заліза ми отримуємо менше. Таким чином, вітамінно-мінеральний комплекс має бути збалансованим за складом та передбачати роздільне вживання 25 пар корисних речовин.

У зв’язку з цим при виборі вітамінних препаратів варто орієнтуватися на те, наскільки вони враховують наукові рекомендації щодо роздільного та спільного вживання корисних речовин, оскільки при ігноруванні цих рекомендацій вітаміни та мікроелементи можуть зовсім не засвоїтися організмом або викликати алергію.

Зокрема, вітчизняний препарат «Алфавіт Класик» розроблений з урахуванням порад дієтологів та алергологів: склад та дозування корисних речовин цілком відповідають встановленим в Україні нормам. При цьому комплекс складається з таблеток трьох видів, які бажано вживати з проміжком у часі. Це забезпечує максимально повне засвоєння корисних сполук та високу гіпоалергенність препарату.

Rate this item:1.002.003.004.005.00Submit Rating No votes yet. Please wait… Поділіться своєю любов’ю

Попередній ЗаписНа Харківщині важкі бої: ЗСУ відбили 12 штурми за добуНаступний ЗаписГрафік відключень світла у Харкові та Харківській області на 21 листопада

Пов’язані записи

Крапельниці краси: що насправді дають інфузійні коктейлі

Source: topnovyny.kh.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *